Невинен човек бе освободен след 35 г. зад решетките. Причината за

...
Невинен човек бе освободен след 35 г. зад решетките. Причината за
Коментари Харесай

Бензин не може да пламне от цигара: Как Ловци на митове спасиха невинен след 35 г. зад решетките

Невинен човек бе освободен след 35 година зад решетките. Причината за спасението му от доживотната присъда, която получава през 1986 година, се оказва повтаряне на остарял епизод на тв поредицата " Ловци на легенди ".

Престъплението

През септември 1986 година двама братя загиват при пожар в апартамент в Чикаго. Техните сестри съумяват да се измъкнат от пламъците и споделят на полицията, че палежът е тенденциозен и най-вероятно дело на злопаметен комшия.

Заподозреният е разпитан. Той посочва за отговорни 18-годишния Джон Галвън, като основен причинител, брат му и техен другар.  При разпитите полицията употребява закани, физически напън и операция. На Джон, брат му и техния другар даже е дадено да бъдат пуснати, в случай че създадат признания. Тримата се съгласяват, само че вместо независимост, получават пожизнен затвор без право на анулация.

Науката против закона

Съдът дава една от най-строгите вероятни присъди. В основата стои " свидетелството ", че Джон Галвън запалил пожара с цигарата, която пушел.

Десетилетия по-късно, Галвън е на 39 години, когато хваща повтаряне на епизод от " Ловци на легенди " на тв приемника в пандиза. Водещите Адам Савидж и Джейми Хайнеман потвърждават, че е невероятно да се възпламени бензин с цигара.

Епизодът тества известни холивудски легенди и открива, че даже басейн цялостен с бензин, не може да се възпламени с цигара.

" Това е! ", споделил си Джон. " След като го видях, нямах самообладание да кажа на Тара ".

Тара Томпсън е адвокатката на наказания, която поема случая му като част от Проекта за освобождение на Университета в Чикаго. Програмата се стреми да открие и помогне на непозволено наказани.

Констатациите на " Ловци на легенди " са доказани от опити, извършени от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви на Съединени американски щати (ATF). Лабораторията на криминалистите прави повече от 2000 опита за запалване на бензин с цигара при разнообразни условия. Пожар не поражда в нито една от разиграните обстановки.

" Това, което виждате в екшън филмите, е неистина. Изпускането на запалена цигара върху бензин няма по какъв начин да го възпламени, в случай че се одобри, че равнищата на О2 са естествени и няма необикновени условия ", споделя Ричард Тонтарски, криминалист и началник на проучването на ATF.

Втори късмет

Джон Галвън получава право на наново чуване от съда. През 2017 година Тара Томпсън и правният й екип показват голям брой доказателства, че клиентът й е почтен. Привикани са очевидци, които разкриват, че са били измъчвани от полицията, с цел да подпишат показанията си. Става ясно, че част от тях са били непосредствено написани от униформените. В края на чуването е показан и фактът, че пожар не може да бъде разпален с цигара.

Въпреки това на съда са нужни 5 години, с цел да вземе решение и да анулира присъдата.

" Случаят на Галвън демонстрира, че са нужни правни механизми, посредством които науката да играе по-голяма роля в процеса. Трябва да може да има преразглеждане на делото, в случай че науката се развие и промени ", споделя Ребека Браун, шеф на Проекта за освобождение.

През последните два месеца Джон се приспособява към живота отвън стените на пандиза. Въпреки насладата от свободата си, той не скрива компликациите. През последните 35 години светът се трансформира фрапантно. Докато е лишен от независимост, Джон губи другари и родственици, някои от които почиват.

" Трудно е, усещам се не на място и имам доста да изучавам. Не знам къде би трябвало да бъда... Не знам какво да върша ", споделя с горест той. Въпреки това, Джон не губи вяра, че ще успее да се приспособява. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР